Contracte DDD

Orice angajator din Romania, fie ca este persoana fizica sau juridica, este obligat sa efectueze o data la cateva luni operatiuni de dezinfectie, dezinsectie si deratizare (DDD) in spatiul in care isi desfasoara activitatea. Reglementarile nu sunt, insa, foarte clare in aceasta privinta, fiind dispersate in mai multe acte normative, dar un lucru este sigur: cei care nu se achita de aceasta obligatie risca amenzi de pana la 8.000 de lei.

Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii contine un capitol (capitolul VII din Titlul I) prevede obligatiile persoanelor fizice si juridice. In acest capitol, la art. 37 se prevede ca orice persoana fizica sau juridica, avand calitatea de angajator, este obligata sa asigure fondurile si conditiile necesare pentru aplicarea masurilor de igiena, dezinfectie, dezinsectie si deratizare periodica.

In acest sens, societatea noastra va ofera posibilitatea de a semna contracte DDD de prestari servicii pentru minim 1 an, cu interventii lunare, la 3 sau 6 luni in functie de gradul de infestare si domeniul de activitate.

Astfel, Normele de igiena si recomandari privind mediul de viata al populatiei, aprobate prin Ordinul MS nr. 536/1997, prevad ca lucrarile de dezinsectie se fac atunci cand este nevoie, o data la minim3 luni, in timp ce lucrarile de deratizare se fac atunci cand este nevoie, o data la minim 6 luni (primavara sau toamna).

Ordinul MS citat mai precizeaza ca normele de igiena (deci inclusiv cele care fac referire la DDD – n.red.) sunt obligatorii pentru toate unitatile din sistemul public si privat.

In ceea ce priveste amenzile pentru cei care nu respecta obligatiile referitoare la operatiunile DDD, acestea sunt prevazute in HG 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice.