Dezinsectie capuse

Ce sunt capusele?

Căpușele sau ixodidele (Ixodida) sunt un ordin de acarieni ectoparaziți ai reptilelor, păsărilor și mamiferelor cu mod de hrănire obligatoriu hematofag și intermitent, și cu o importanță deosebită din punct de vedere medical și veterinar.

Înțepătura căpușelor poate determina leziuni grave ale tegumentului, unele specii pot provoca paralizii, iar alte specii servesc ca vectori pentru diverse microorganisme transmițând tifosul, boala Lyme, febra recurentă etc. Ordinul ixodidelor cuprinde 896 de specii.

În  Romînia au fost identificate 27 specii de căpușe, Ixodes ricinus fiind cea mai frecventă specie.

Descrierea capuselor

Căpușele au un corp acarian tipic, turtit dorso-ventral, dar care a fost adaptat la viața ectoparazitară. Spre deosebire de insecte, căpușele nu au cap, antene, torace sau abdomen.

Corpul este împărțit într-o regiune anterioară, capitulul sau gnatosoma, și o regiune posterioară, idiosoma, care constituie restul corpului. Capitulul sau gnatosoma, se compune dintr-o regiune posterioară, baza capitulului, și o regiune anterioară, piesele bucale care sunt formate de palpichelicere și hipostom. Idiosoma este compusă din plăci numite scuturi. Idiosoma este împărțită în podosomă care poartă 4 perechi de picioare la adulți (trei la larve) și orificiile genitale și opistosomă, care se află posterior de picioarele IV și poartă placa spiraculară și orificiu anal. Partea superioară a idiosomei este acoperită de scutul dorsal. La unele specii de ixodide, pe marginea scutului dorsal se găsesc câte o pereche de ochi.

Căpușele sunt cei mai mari acarieni, având o lungime de 2–30 mm, în funcție de specie și stadiu de viață. Dimorfismul sexual este bine dezvoltat la căpușele tari, masculii fiind de obicei mai mici decât femelele.

Printre dușmanii naturali ai căpușelor se numără:

  • iernile extrem de reci (cu temperaturi sub −20 °C);
  • unele specii de fungi;
  • anumiti viermi cilindrici care pot afecta fatal căpușele;
  • păsări care se hrănesc cu insecte. Bibilica poate consuma cantități uriașe de căpușe, doar două păsări putând curăța un teren de aproximativ 8000 m² în decursul unui an;
  • anumite viespi parazite mici, ca de exemplu viespile;

Cum se face procesul de dezinsectie pentru capuse?

De regula, interventiile se fac cu substante de gradul III si IV de toxicitate, care nu sunt daunatoare nici oamenilor nici animalelor, odata ce sunt uscate. Substantele se introduc intr-o pompa de joasa presiune si se imprastie prin intermediul unui atomizor.

Pentru ca dezinsectia căpușelor sa fie cat mai eficienta, trebuie sa se intervina in doua randuri, pentru a putea elimina atat capusele vii, cat si capusele aparute din larvele ce au fost depuse de acestea.

Cele doua interventii se fac la distanta de aproximativ doua saptamani si este bine sa se faca intr-o perioada in care sunt sanse scazute de ploaie, deoarece in cazul umezelii, substantele nu mai sunt eficiente.

Cum se manifesta muscatura unei capuse?

 Muscatura unei capuse este, de cele mai multe ori nedureroasa. Din acest motiv, foarte multi oameni muscati de acesti acarieni realizeaza acest lucru doar in momentul in care apar efectele.

Daca descoperi ca ai fost muscat de o capusa, este bine sa te folosesti de o penseta pentru a o elimina, prinzand-o cat mai aproape de cap si smulgand-o din piele.

Odata ce ai eliminat-o este bine sa o pastrezi, pentru a o putea prezenta unui medic in cazul in care este nevoie.

Pentru a nu ajunge la muscaturi de capuse, este indicat sa porti pantaloni lungi in zonele cu iarba, sa te feresti de locurile cu umezeala foarte multa si sa verifici fiecare haina dupa ce petreci o perioada mai mare intr-o zona verde.

Pret dezinsectie capuse

LEI89incepand de la
folosim solutii si echipamente profesionale