Dezinsectie plosnite

     

Ce este plosnita de pat? 

    Ploșnița de pat (Cimex lectularius) este o insectă hematofagă parazită a omului și a păsărilor (găina și porumbelul), cu aripi atrofiate, din subordinul heteropterelor, de culoare brună-roșiatică, cu corpul oval, turtit dorso-ventral și miros urât caracteristic, care trăiește și își depune ouăle prin crăpăturile pereților sau ale mobilelor și iese noaptea pentru a se hrăni cu sângele omului sau al păsărilor, iar în timpul zilei rămâne ascunsă. 

Ploșnița de pat nu este cunoscută ca fiind vectorul vreunei boli, dar înțepătura ei se poate infecta. Combaterea se face cu insecticide speciale.

Familia Cimcidae cuprinde aproximativ 90 de specii de plosnite care traiesc in toata lumea pe diferite gazde – pasari sau mamifere – in diferite habitate – pesteri, cuiburi, crapaturi de ziduri la case si alte cladiri. Plosnitele sug sangele si sunt ectoparazite o perioada de timp mai ales pe pasari, animale de companie si nu numai, dar si la lilieci si chiar oameni.

Care este durata de viata a unei plosnite? 

 Speranta de viata la acesti gandaci este de 2-10 luni si depinde in special de temperatura mediului si de hrana. Majoritatea speciilor au lungimea corpului cuprinsa intre 0,4-1,2 cm, iar aspectul este oval si plat in nuante de culori maronii-rosiatice. Interesant este ca au reminiscente de aripi anterioare, aripile posterioare lipsesc, iar ochii sunt compusi insa au un numar mic de fatete.

Cum se realizeaza reproducerea la plosnitele de pat? 

Procesul de reproducere este urmatorul: 

 • masculul insemineaza femela;
 • introduce sperma in corpul acesteia cu ajutorul unui apendice sexual ascutit;
 • timp de cel mult 10 luni femela poate depune un numar de 150 de oua, cate 2-3 oua pe zi;
 
Cum arata o plosnita? 

   Una dintre speciile cele mai comune este Cimex Lectularius.

Aceasta are corpul puternic aplatizat, cu lungimea de 0,3-0,8 cm. Femela este intotdeauna mai mare decat masculul, iar coloritul este in nuante maronii si galbui. In fata are o trompa, iar falcile formeaza niste canale late cu ajutorul carora musca si suge sangele gazdei. Corpul sau este turtit si lipsit de aripi insa are talentul de a merge pe tavane si pereti cu usurinta. Atat femela, cat si masculul se hranesc cu sange si sunt animale nocturne, ele in timpul zilei stau mereu ascunse. In conditii vitrege de mediu – temperatura scazuta sau lipsa de hrana – aceasta plosnita cade intr-o stare de letargie, ca de hibernare. 

 
Cum iti dai seama ca esti atacat de plosnite? 

Daca te confrunti cu situatiile de mai jos:

 • Daca te trezești dimineața cu ciupituri mărunte și puncte roșii pe piele, este foarte posibil ca dormitorul tău să fie infestat deja cu ploșnițele de pat. 
 • Verifică în detaliu salteaua, crăpăturile din cadrul patului și toate obiectele din jur unde ar putea sta ascunse ziua acești paraziți mici și roșii.
 • Au corpul aplatizat și se pot strecura în cele mai înguste locuri, iar femelele depun ouă oriunde este cald și întuneric. 

 

Cat de periculoase sunt plosnitele de pat?

Studiile de până acum nu au demonstrat foarte clar dacă ploșnițele răspândesc boli de sânge de la o persoana la alta sau de la un animal la om, așa cum fac, spre exemplu, căpușele. Dar s-a constatat că și ele pot fi purtătoarele unor viruși periculoși precum virusul heptatitei sau virusul HIV.

Pe de altă parte, prin ciupituri, ploșnițele elimină o secreție acidă care provoacă mâncărimi puternice și alergii la persoanele mai sensibile, care ar putea inclusiv probleme cu vederea.

Cum poti scapa de insectele care sug sange
 • Schimba salteaua (ploșnițele formează colonii în locuri întunecate și calde. Pot infesta salteaua și singura șansă să scapi de ele este să o arunci);
 • Ploșnițele se adună în lenjeria de pat (folosește aspiratorul să le aduni cu tot cu pui și ouă și spală bine păturile și lenjeria la 70 de grade);
 • Folosește insecticide eficiente pe bază de piretroizi;

Dacă ai nevoie de ajutor, atunci solicita serviciul nostru de dezinsectie pentru plosnite:

 • Câteva zile vei fi nevoită să părăsești casa, deoarece insecticidele profesionale sunt foarte puternice și îți pot afecta sănătatea.
 • În general, se folosesc insecticide pe bază de ciflutrină, deltametrină și bendiocarb, dar o simplă pulverizare nu este suficientă pentru că insectele se ascund ziua.
 • Dormitorul trebuie debarasat de toate obiectele mici, care trebuie inspectate și dezinfectate.
 • Toate hainele și lenjeria trebuie spălate.
 • Mobila trebuie golită, astfel încât lucrătorii firmei de dezinsecție să poată pulveriza otrăvurile prin toate ungherele și crăpăturile.
 • În cazul în care ploșnițele sunt prezente în toată casa, așa cum se întâmplă de obicei, este nevoie de o curățenie temeinică și dezinsecție totală, chiar dacă acest lucru presupune să te muți cel puțin o săptămână în altă locuință.

·       Nu mizeria determina raspandirea plosnitelor, ci mai degraba dezordinea dintr-o casa, pentru ca dezordinea inseamna automat mai multe ascunzatori pentru acestea. Existand mai multe ascunzatori va fi mai dificil sa scapati de plosnite. 


Dar noi va putem ajuta. Avem experienta, aparatura si personal specializat pentru a realiza dezinsectii profesionale!

Pret dezinsectie plosnite

LEI190incepand de la
folosim solutii si echipamente profesionale